Tutaj, w 2004 r. po kilkudziesięciu latach przerwy zorganizowany został obrzęd mieszania owiec. Od tego czasu na okolicznych łąkach i pastwiskach wypasane są owce w tradycji sałaszniczej. Oznacza to, że w jednym kierdlu wypasane są owce pochodzące z wielu gospodarstw, których gazdowie swoje owce zaprowadzają do baczy organizującego wypas. On doi owce i wyrabia sery od wiosny do końca lata. Kiedy przychodzi jesień, na dzień św. Michała rozłącza się owce i powracają one do swoich właścicieli. To tzw. rozsod owiec. Dzięki wypasowi zachowany jest tradycyjny krajobraz łąkowo-pastwiskowy z charakterystyczną, cenną roślinnością ziół i kwiatów górskich.

Źródło: Tablica informacyjna.

Zaktualizowano 3 lata temu

Dane teleadresowe

Stecówka
43-470 Istebna
place
49.586782, 18.942930Skopiowano do schowka
N49º35'12.415", E18º56'34.548"Skopiowano do schowka

Cechy i udogodnienia

Możliwość zwiedzania
Miejsce/obiekt, który jest udostępniany do zwiedzania.
Ogólnodostępny
Obiekt ogólnodostępny dla wszystkich w określonych dniach i godzinach. (np. instytucja publiczna lub kościół czynne w określonych godzinach).
Wstęp bezpłatny
Sezonowy
Beskid Śląski

Inne w kategorii: Architektura To najbliższe atrakcje w tej samej kategorii.

Najbliższe atrakcje W najbliższej okolicy znajduje się wiele ciekawych atrakcji. Oto niektóre z nich.

Korzystając z tej strony akceptujesz, że w Twoim urządzeniu końcowym zostaną zainstalowane pliki cookies, które umożliwiają nam świadczenie usług. Brak zgody na pliki cookies oznacza, że pewne funkcjonalności strony mogą być niedostępne. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.