Drewniana karczma "Dzika Chata" w Zawoi
Karczmę wybudowano korzystając z materiałów etnograficznych dokumentujących budownictwo ludowe w Zawoi. Proporcje, sylwetka i detale są oparte o cechy babiogórskiego budownictwa, w oparciu o zapisy wybitnego etnografa Anny Kutrzeby-Pojnarowej. Całości dopełniają regionalne potrawy, obsługa w ludowych strojach i góralska kapela oraz koncerty zespołów folkowych. Karczma leży w turystycznej części Zawoi – Podryżowanej, w bliskości Babiogórskiego Parku Narodowego. Karczma posiada dwie sale. W jednej z nich znajduje się kuty grill oraz piec chlebowy, w którym wypiekany jest swojski chleb.
W ciekawie urządzonym wnętrzu można delektować się na przykład carpaccio z buraków z oscypkiem i bryndzą polanym sosem winegret lub daniami z dziczyzny – pysznym pieczonym pasztetem oraz gulaszem z dzika podawanym z knedliczką.
Obok Karczmy znajduje się jedna z najstarszych w Zawoi przydrożnych kapliczek, której datowanie sięga XIX wieku. W środku kapliczki kryje się unikatowa, drewniana figura Matki Boskiej.
Źródło: tajemnicebabiejgory.pl / visitmalopolska.pl