śląskie raciborski Racibórz Mini-ZOO w Arboretum Bramy Morawskiej

Mini-ZOO w Arboretum Bramy Morawskiej

Zaktualizowano 10 dni temu

Mini-ZOO znajdujące się na terenie Arboretum Bramy Morawskiej to największa atrakcja dla odwiedzających las rodzin z małymi dziećmi. W siedmiu wolierach i na czterech wybiegach można tu oglądać ptaki i ssaki reprezentujące wszystkie krainy zoogeograficzne z wyjątkiem etiopskiej. Największą sympatię budzą kuce oraz bardzo towarzyskie osiołki. Nieco płochliwe daniele zajmują wybieg położony... ...

Liczba wszystkich zdjęć: 11

Opis

Mini-ZOO znajdujące się na terenie Arboretum Bramy Morawskiej to największa atrakcja dla odwiedzających las rodzin z małymi dziećmi.

W siedmiu wolierach i na czterech wybiegach można tu oglądać ptaki i ssaki reprezentujące wszystkie krainy zoogeograficzne z wyjątkiem etiopskiej.


Największą sympatię budzą kuce oraz bardzo towarzyskie osiołki. Nieco płochliwe daniele zajmują wybieg położony na skarpie.


W wolierach przebywają różne gatunki kuraków (bażanty łowne, złociste i srebrzyste, pawie) oraz kaczek (mandarynki, krzyżówki, biegusy indyjskie), swój wybieg mają gęsi kubańskie. Dodatkowo w mini-ZOO znajdują się klatki, w których żyją papużki nimfy, pustułki oraz synogarlice.

 

Nasze zwierzęta:

  1. Bażant srebrzysty (Lophura nycthemera). Bażant srebrzysty inaczej nazywany jest kiśćcem z powodu ogona wyglądającego jak kiść piór, które samiec podczas toków wachlarzowato rozkłada i pochyla w kierunku samicy. To najłatwiejszy w hodowli bażant, a naturalnie, w Azji, występuje w różnych środowiskach - od gór, przez pola uprawne, do lasów bambusowych.
  2. Bażant złocisty (Chrysolophus pictus). Bażant złocisty żyje w górach środkowych Chin, powyżej 2000 m. n.p.m. Samiec jest pięknie upierzony w barwach czerwono-złotych, natomiast kura, dużo skromniejsza, jest żółtawo-brązowa z poprzecznym prążkowaniem. Samce w okresie rozrodczym gromadzą wokół siebie do 8 kur, jednak poza nim żyją pojedynczo z wyjątkiem zimy, kiedy skupiają się w niewielkie stada.
  3. Bażant łowny (Phasianus colchicus). Bażant łowny został sprowadzony do Polski już w XII w. i bardzo dobrze się u nas zaaklimatyzował. Obecnie jego naturalna populacja w kraju liczy około 1,5 mln osobników. Ptaki te dobrze biegają. Większość czasu spędzają na ziemi, podrywając się do lotu tylko, gdy je coś spłoszy. Samica, w przeciwieństwie do kolorowo ubarwionego samca, ma brązowo-szare pióra.
  4. Paw indyjski (Pavo cristatus). Pierwotnie zamieszkuje Indie, Pakistan i Cejlon. Jako ptak ozdobny w krajach śródziemnomorskich występował już ponad 3 tys. lat temu. Hodowano go na dworach królewskich i w ogrodach pałacowych. Pawie doskonale radzą sobie w europejskich warunkach klimatycznych i są łatwe w hodowli. Pióra z ogona samca zawsze były cenionym towarem dekoracyjnym, w Polsce możemy je nawet spotkać w ludowym stroju krakowskim.
  5. Kaczka mandarynka (Aix galericulata). Pochodzi z Azji. Para mandarynek jest sobie wierna przez całe życie, stąd stary azjatycki zwyczaj wręczania pary tych ptaków nowożeńcom w prezencie ślubnym. W Europie jest znana od XIX w. Oprócz ogrodów zoologicznych, zoologicznych hodowli amatorskich występuje też w warunkach półdzikich, np. w warszawskich Łazienkach Królewskich.
  6. Kaczka krzyżówka (Anas platyrhynchos). To najpospolitsza i najliczniejsza Polska (i środkowoeuropejska) kaczka. Bardzo często zimuje w miejskich parkach, tworząc duże stada. Jest przodkiem kaczki domowej. Mieszane potomstwo kaczek dzikich i domowych można zobaczyć na wielu parkowych sadzawkach.
  7. Pustułka (Falco tinnunculus). Charakterystyczną cechą tych stosunkowo niewielkich ptaków drapieżnych jest trzepoczący lot w miejscu ze schyloną głową i wachlarzowato rozpostartym ogonem. Żyje na terenach otwartych z zadrzewieniami, również w miastach - potrafi się doskonale przystosować, zakładając gniazda nawet w wieżowcach.
  8. Papużka nimfa (Nymphicus hollandicus). Ta bardzo często trzymana w domach papuga pochodzi z Australii. Zamieszkuje cały kontynent z wyjątkiem wilgotnych wybrzeży. Jej siedliska to trawiaste stepy i otwarte sawanny. Uchodzi za jednego z najinteligentniejszych ptaków. Szybko umie się przystosować do nowych warunków otoczenia. Nimfy są długowieczne - przeciętna długość życia to około 12 lat, jednak mogą dożyć nawet do 20 lat.
  9. Kuc szetlandzki (Equus caballus). Kuce szetlandzkie to najstarsza i najmniejsza rasa kuców na świecie. Wyspy szetlandzkie, z których pochodzą, leżą około 200 km na północny wschód od Szkocji. Panują tam trudne warunki atmosferyczne, a pastwiska są ubogie, więc kuce te są bardzo wytrzymałe. Rozprzestrzeniły się po całej Europie jako konie pociągowe w kopalniach. Obecnie, ze względu na swój łagodny temperament, są bardzo często hodowane na wierzchowce dla dzieci.
  10. Osioł (Equus africanus f. asinus). Osioł został udomowiony wcześniej niż koń, około 6 tysięcy lat temu w Dolinie Nilu. Występowały tam oba żyjące do dzisiaj podgatunki osła afrykańskiego - osioł somalijski i nubijski. Ze względu na swoją wytrzymałość wykorzystywany jest do dziś przede wszystkim jako zwierzę juczne w rejonie śródziemnomorskim i w Azji.
  11. Daniel zwyczajny (Dama dama). Daniele pochodzą z Azji Mniejszej. W region śródziemnomorski zostały wprowadzone przez Fenicjan i później Rzymian. Natomiast w Polsce introdukowano go w końcu XVIII wieku. Zwierzęta te prowadzą tryb życia podobny do jelenia, również podobnie wyglądają, są jednak nieco mniejsze i mają łopatowate poroże.
  12. Synogarlica (Streptopelia decaocto). Gatunek średniej wielkości gołębia zwany sierpówką. To określenie wzięło się od czarnej pół-obroży na karku ptaków, wyglądającej jak sierp. Pierwotnie sierpówki zamieszkiwały południową Azję i północną Afrykę. Obecnie spotkać ją można również w większości Europy, w Polsce jest gatunkiem osiadłym i synantropijnym. Bytuje przede wszystkim w miastach i wsiach.
  13. Gęś kubańska. Swoją nazwę zawdzięcza Nizinie Kubańskiej, znajdującej się w południowo-wschodniej Rosji. Do Polski sprowadzona w 1977 r. z fermy w Krasnodarze. Jest odporna na zmienne warunki atmosferyczne i niepłochliwa. Gęsi te posiadają na głowie charakterystyczny wyrostek czołowy, a na dziobie widoczny garb. Mają też zwisające podgardle, mocniej zaznaczone u samców.

 Źródło: arboretum-raciborz.com.pl

Dane adresowe Mini-ZOO w Arboretum Bramy Morawskiej Markowicka 17 47-400 Racibórz https://arboretum-raciborz.com.pl Tel.: 32 415 44 05 N50º5'55", E18º15'55.912"
Cechy i udogodnienia
Parking
Możliwość zwiedzania
Ogólnodostępny
Wstęp bezpłatny

Korzystając z tej strony akceptujesz, że w Twoim urządzeniu końcowym zostaną zainstalowane pliki cookies, które umożliwiają nam świadczenie usług. Brak zgody na pliki cookies oznacza, że pewne funkcjonalności strony mogą być niedostępne. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.