Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie
Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie to wyjątkowe miejsce na mapie Beskidu Żywieckiego, w którym tradycja, natura i pasja spotykają się w jednym celu – zachowania góralskiego dziedzictwa i bioróżnorodności regionu. To rodzinne gospodarstwo Jana Stopki jest nie tylko przykładem ekologicznej hodowli owiec i krów, ale też centrum kultury pasterskiej, edukacji i beskidzkiej gościnności.
Tradycyjne pasterstwo i bioróżnorodność
Stado liczące kilkaset owiec rasy Cakle to największa duma gospodarstwa. Zwierzęta wypasane są tradycyjnymi metodami na halach Beskidu Żywieckiego, m.in. na Hali Lipowskiej. Wypas sprzyja rozwojowi bioróżnorodności – łąki stają się siedliskiem dla ptaków, owadów i nowych gatunków roślin. Gospodarstwo Sopki Stopki realizuje także ekologiczny projekt „Kwietne Łąki” we współpracy z Fundacją Górom i Żywiec Zdrój S.A., którego celem jest ochrona zasobów wodnych i naturalnych siedlisk.
Bacówka pełna smaku i tradycji
W sercu gospodarstwa znajduje się tradycyjna drewniana bacówka, w której od pokoleń wytwarza się prawdziwe owcze sery. Ogień płonie tu nieprzerwanie, a dym z ogniska nadaje serom wyjątkowy aromat. Głównym serowarem jest Stanisław Słowik – najstarszy baca w Cięcinie, który przekazuje swoją wiedzę młodszym pokoleniom.
W bacówce Sopki Stopki powstają klasyczne beskidzkie specjały:
- oscypek, bundz, bryndza i hurda,
- owcza maślanka, żętyca i masło.
Turyści mogą skosztować tych wyrobów podczas degustacji na miejscu w znajdującej się na terenie gospodarstwa bacówce.
Pasja, kultura i Fundacja Górom
Jan Stopka, baca i gospodarz Sopki Stopki, to nie tylko hodowca, ale i społecznik. Z jego inicjatywy powstała Fundacja Górom, której celem jest ocalenie od zapomnienia kultury i tradycji góralskiej. Fundacja organizuje wydarzenia kulturalne, warsztaty pasterskie, serowarskie, zielarskie, bibułkarskie, a także słynny Festiwal Dziewięćsił i tradycyjny redyk – uroczyste prowadzenie owiec na hale.
Dzięki takim inicjatywom Sopki Stopki stały się miejscem, gdzie można nie tylko spróbować lokalnych produktów, ale też poczuć ducha góralskiej kultury.
Dawna architektura i osada edukacyjna
W ramach działań Fundacji gospodarze ratują od zapomnienia stare beskidzkie chałupy, tworząc z nich mini osadę edukacyjną. To tu odbywają się warsztaty rzemieślnicze, potańcówki i koncerty ludowe. W 2023 roku gospodarstwo zdobyło I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Sposób na Sukces” w kategorii inicjatywy społeczne – nagrodę przyznano właśnie za stworzenie tej wyjątkowej przestrzeni.
Domek na Polanie Wspólnej – nocleg w sercu natury
Nowym rozdziałem w historii Sopki Stopki jest Domek na Polanie Wspólnej, położony bezpośrednio przy Głównym Szlaku Beskidzkim. To miejsce, gdzie ciszę przerywa jedynie śpiew ptaków i dzwonki owiec. Chatka liczy ponad sto lat, ma taras z widokiem na Romankę i Rysiankę, a w środku kominek, kuchnię i antresolę z sypialnią. To idealne schronienie dla turystów poszukujących autentycznego kontaktu z beskidzką przyrodą.
Życie zgodne z naturą
W gospodarstwie prowadzona jest także hodowla bydła mięsnego rasy highland cattle, a pozyskane mięso trafia do najlepszych restauracji w Polsce. Wszystko to odbywa się z poszanowaniem zasad ekologii i równowagi przyrodniczej.
Miejsce z duszą i misją
Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie to coś więcej niż tylko bacówka i pastwiska. To wspólnota ludzi, dla których pasterstwo to sposób na życie, a tradycja – źródło siły i inspiracji. Każdy, kto tu przyjedzie, poczuje prawdziwą beskidzką gościnność, zapach świeżego sera i ciepło płonącego ogniska.
To miejsce, gdzie historia spotyka się z nowoczesnością, a miłość do gór i przyrody – z ciężką, codzienną pracą. Sopki Stopki to żywy dowód na to, że tradycja wciąż może kwitnąć tam, gdzie się narodziła – w sercu Beskidów.
