Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie

Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie - gospodarstwo naturalne sopki stopki w ciecinie 8
Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie - gospodarstwo naturalne sopki stopki w ciecinie 1
Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie - gospodarstwo naturalne sopki stopki w ciecinie 3
Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie - gospodarstwo naturalne sopki stopki w ciecinie 6
Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie - gospodarstwo naturalne sopki stopki w ciecinie 4
Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie - gospodarstwo naturalne sopki stopki w ciecinie 2
Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie - gospodarstwo naturalne sopki stopki w ciecinie 7
Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie - gospodarstwo naturalne sopki stopki w ciecinie 5

Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie to wyjątkowe miejsce na mapie Beskidu Żywieckiego, w którym tradycja, natura i pasja spotykają się w jednym celu – zachowania góralskiego dziedzictwa i bioróżnorodności regionu. To rodzinne gospodarstwo Jana Stopki jest nie tylko przykładem ekologicznej hodowli owiec i krów, ale też centrum kultury pasterskiej, edukacji i beskidzkiej gościnności.

Tradycyjne pasterstwo i bioróżnorodność

Stado liczące kilkaset owiec rasy Cakle to największa duma gospodarstwa. Zwierzęta wypasane są tradycyjnymi metodami na halach Beskidu Żywieckiego, m.in. na Hali Lipowskiej. Wypas sprzyja rozwojowi bioróżnorodności – łąki stają się siedliskiem dla ptaków, owadów i nowych gatunków roślin. Gospodarstwo Sopki Stopki realizuje także ekologiczny projekt „Kwietne Łąki” we współpracy z Fundacją Górom i Żywiec Zdrój S.A., którego celem jest ochrona zasobów wodnych i naturalnych siedlisk.

Bacówka pełna smaku i tradycji

W sercu gospodarstwa znajduje się tradycyjna drewniana bacówka, w której od pokoleń wytwarza się prawdziwe owcze sery. Ogień płonie tu nieprzerwanie, a dym z ogniska nadaje serom wyjątkowy aromat. Głównym serowarem jest Stanisław Słowik – najstarszy baca w Cięcinie, który przekazuje swoją wiedzę młodszym pokoleniom.

W bacówce Sopki Stopki powstają klasyczne beskidzkie specjały:

  • oscypek, bundz, bryndza i hurda,
  • owcza maślanka, żętyca i masło.

Turyści mogą skosztować tych wyrobów podczas degustacji na miejscu w znajdującej się na terenie gospodarstwa bacówce.

Pasja, kultura i Fundacja Górom

Jan Stopka, baca i gospodarz Sopki Stopki, to nie tylko hodowca, ale i społecznik. Z jego inicjatywy powstała Fundacja Górom, której celem jest ocalenie od zapomnienia kultury i tradycji góralskiej. Fundacja organizuje wydarzenia kulturalne, warsztaty pasterskie, serowarskie, zielarskie, bibułkarskie, a także słynny Festiwal Dziewięćsił i tradycyjny redyk – uroczyste prowadzenie owiec na hale.

Dzięki takim inicjatywom Sopki Stopki stały się miejscem, gdzie można nie tylko spróbować lokalnych produktów, ale też poczuć ducha góralskiej kultury.

Dawna architektura i osada edukacyjna

W ramach działań Fundacji gospodarze ratują od zapomnienia stare beskidzkie chałupy, tworząc z nich mini osadę edukacyjną. To tu odbywają się warsztaty rzemieślnicze, potańcówki i koncerty ludowe. W 2023 roku gospodarstwo zdobyło I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Sposób na Sukces” w kategorii inicjatywy społeczne – nagrodę przyznano właśnie za stworzenie tej wyjątkowej przestrzeni.

Domek na Polanie Wspólnej – nocleg w sercu natury

Nowym rozdziałem w historii Sopki Stopki jest Domek na Polanie Wspólnej, położony bezpośrednio przy Głównym Szlaku Beskidzkim. To miejsce, gdzie ciszę przerywa jedynie śpiew ptaków i dzwonki owiec. Chatka liczy ponad sto lat, ma taras z widokiem na Romankę i Rysiankę, a w środku kominek, kuchnię i antresolę z sypialnią. To idealne schronienie dla turystów poszukujących autentycznego kontaktu z beskidzką przyrodą.

Życie zgodne z naturą

W gospodarstwie prowadzona jest także hodowla bydła mięsnego rasy highland cattle, a pozyskane mięso trafia do najlepszych restauracji w Polsce. Wszystko to odbywa się z poszanowaniem zasad ekologii i równowagi przyrodniczej.

Miejsce z duszą i misją

Gospodarstwo naturalne Sopki Stopki w Cięcinie to coś więcej niż tylko bacówka i pastwiska. To wspólnota ludzi, dla których pasterstwo to sposób na życie, a tradycja – źródło siły i inspiracji. Każdy, kto tu przyjedzie, poczuje prawdziwą beskidzką gościnność, zapach świeżego sera i ciepło płonącego ogniska.

To miejsce, gdzie historia spotyka się z nowoczesnością, a miłość do gór i przyrody – z ciężką, codzienną pracą. Sopki Stopki to żywy dowód na to, że tradycja wciąż może kwitnąć tam, gdzie się narodziła – w sercu Beskidów.

Zaktualizowano 15 dni temu

Dane teleadresowe

Świętej Katarzyny 154
34-350 Cięcina
place
49.59753178036149, 19.142224802561362Skopiowano do schowka
N49º35'51.114", E19º8'32.009"Skopiowano do schowka

Cechy i udogodnienia

Wstęp płatny
Miejsce/obiekt, z którego korzystanie, zwiedzanie wymaga uiszczenia opłat.
Atrakcje dla dzieci
Miejsce/obiekt posiadające w swojej ofercie atrakcje dla dzieci (np. kąpieliska, parki rozrywki, sale zabaw itp.).
Ogólnodostępny
Obiekt ogólnodostępny dla wszystkich w określonych dniach i godzinach. (np. instytucja publiczna lub kościół czynne w określonych godzinach).

Inne w kategorii: Architektura To najbliższe atrakcje w tej samej kategorii.

Najbliższe atrakcje W najbliższej okolicy znajduje się wiele ciekawych atrakcji. Oto niektóre z nich.

Powiązane artykuły W tych artykułach wspomnieliśmy o aktualnie oglądanej przez Ciebie atrakcji

Korzystając z tej strony akceptujesz, że w Twoim urządzeniu końcowym zostaną zainstalowane pliki cookies, które umożliwiają nam świadczenie usług. Brak zgody na pliki cookies oznacza, że pewne funkcjonalności strony mogą być niedostępne. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.

expand_less