Źródło "Rudawka" w Wierchomli Wielkiej
Najurokliwsze źródło wyprowadzające szczawy w Karpatach polskich; woda wypływa przez wydrążony pień drzewa o średnicy kilku cm, wciśnięty do szczeliny. Woda rozpryskując się spływa po stromym zboczu do potoku Izdwór, a historię drogi odpływu znaczy rudawka, osad rdzawoczerwonej martwicy ochrowowapiennej w postaci rozległego naskorupienia. Na powierzchni osadu widoczne formy mikrogrobli, kaskadowe struktury tzw. miniaturowe „pola ryżowe”.
Szczawa ze źródła „Rudawka” jest typu HCO3-Ca+CO2+Fe o mineralizacji 2,5 g/dm3; pH 6,5; temperaturze 7,6oC; CO2 2,7 g/dm3. Zawartość głównych jonów w dm3 wody: Na+ 120 mg; Ca2+ 297 mg; Mg2+ 114 mg; Cl- 3,6 mg; SO42- 6,1 mg; HCO3- 1830 mg.
Źródło: Lucyna Rajchel, Źródła wód mineralnych i leczniczych Popradzkiego Parku Krajobrazowego